Is het een vliegtuig, is het een vogel? Nee het is de kiekjes dief, de fotograaf die zich geen fotograaf mag noemen aldus sommige zich wel serieus noemende fotografen. Verwarrend, dat begrijp ik, dus ik leg het even uit. Een stel samenwerkende fotografen heeft een clubje opgericht en stond met een interview in een blad. Daarin stelden zij dat mensen die fotografeerden met hun telefoon geen fotografen genoemd kunnen worden; goed fotograferen doe je met een camera, niet met een telefoon aldus dit stel fotografen. Ik vraag mij af wat dit mij zou maken, ik heb de fotovakschool doorlopen (met goede kritieken van de leraren), me gespecialiseerd en heb een tijdje als zelfstandig fotografe gewerkt, ervaring opgedaan. De camera is te zwaar geworden voor mijn handen, de uitkomst voor dit probleem is mijn lichte, altijd bij de hand(te) telefoon. In plaats van mijn passie op te geven heeft mijn telefoon mij mijn inmiddels zeer geliefde hobby teruggegeven! Ben ik doordat ik de techniek van mijn camera niet langer kan gebruiken teruggebracht naar de status 'amateur'? Ben ik de fotograaf in mij verloren met mijn handen? Nee, juist de techniek in de smartphone heeft ervoor gezorgd dat ik mijzelf nog steeds, of misschien juist weer, fotografe kan noemen! Mijn oog is wat mijn foto's maakt, de camera is een stukje techniek wat niet bepaalt hoe de foto eruit ziet, dat doe ik. Ik bepaal de compositie, ik stel scherp en bepaal op welk punt ik dat doe, ik bepaal de scherpte/diepte, ik kijk naar de lichtval en naar het moment. Ik ben de fotograaf, de regisseur, de componist en ik bewerk in mijn eigen stijl tot mijn eindresultaat. Er zijn ook hele groepen die vinden dat je geen bewerkingen mag doen, ook zoiets onzinnigs. Voor Photoshop bewerkten fotografen hun foto's ook, ook analoog werkte men met doordrukken en tegenhouden. Het zijn technieken die je kunt gebruiken om je foto's mooier te maken, in jouw stijl. Ik ben en blijf een fotografe, in iedere foto die ik maak zit een stukje van mij. Ik breng er mijn visie mee over, een kijkje in mijn wereld. En of ik dat doe met mijn telefoon of mijn camera doet niet ter zake. Jouw unieke kijk maakt je tot de fotograaf die je bent, niet de grootte van je camera of je lens…

Dat beschrijft mij het beste... Hi!

Ik ben Martine, bijna 45, afgekeurd fotografe, mét diploma van de Fotovakschool. Afgekeurd in de zin van niet langer praktiserend, niet in afgekeurd qua fotografie, althans, dat oordeel mogen jullie zelf vellen.

Tien jaar geleden behaalde ik mijn vakdiploma en de specialisatie in mode & portret. De technische kant van het fotograferen heb ik uiteindelijk onder de knie gekregen, het oog zat blijkbaar al redelijk in me. Mid school omdat old school iets met rolletjes inhield en ik instapte in het digitale tijdperk. Ik begon met een Canon 350, stapte over naar de semi-prof 30D en 'eindigde' met de 5D. Zo trots als een pauw, zo blij als een kind, mooie camera, eigen studio, wat wil je nog meer?

Ik droomde groot, begon leuke opdrachten te krijgen en toen sloeg het noodlot toe; ik stortte fysiek in en kan inmiddels mijn geliefde camera bijna niet meer vasthouden. Mijn benen werden onder me vandaan geslagen. Letterlijk, ik mag inmiddels mijn rolstoel tot een van mijn beste vrienden rekenen. Ook mijn oogpunt veranderde. Het veranderde op verschillende fronten; allereerst kijk ik letterlijk vanuit een ander (lager) oogpunt. Het kost wat aanpassingsvermogen, anders fotografeer ik voornamelijk achterwerken, maar het went. Deze hele situatie heeft me echter geleerd anders te kijken naar onze wereld. Zo heb ik leren genieten van de kleine dingen, al heeft dat niet geleid tot een voorkeur voor macro fotografie. Ik kijk meer om me heen en andere dingen vallen me op. 

Op het gebied van deze fotografie zet ik nu mijn eerste stapjes in een nieuw universum, fotograferen met mijn telefoon, een Samsung S6. Een overgang van techniek naar intuïtief, van groot naar klein, maar ook van niet of nauwelijks meer fotograferen naar mijn oude passie opnieuw oppakken. Ik ga van Mid school naar New school, ik denk weer in beelden, ik zie weer mogelijkheden en ik heb een stukje van mijn leven terug. 

Ik neem jullie mee in mijn zoektocht, in dit nieuwe stukje techniek, in mijn omschakeling van oud naar nieuw. Ik neem jullie mee in mijn wereld vol mogelijkheden en hoop dat jullie er evenveel plezier aan beleven als ik!

 

Mis niets!
Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laatste nieuws

Inschrijving geopend voor de 11de editie van de iPhone Photography Awards

Inschrijving geopend voor de 11de editie van de iPhone Photography Awards

De inschrijvingen voor de 11de editie van de iPhone Photography Awards zijn gestart. Iedereen die foto's maakt met zijn iPhone kan foto's insturen in de categorieen: Abstract, Animals, Architecture,

Snow Steam Iron: korte iPhone film van Zack Snyder

Snow Steam Iron: korte iPhone film van Zack Snyder

Zack Snyder (bekend van Batman v Superman: Dawn of Justice, Man of Steel) heeft een korte film uitgebracht. Om de film te kunnen bekijken heb je een app nodig, maar een preview vind je hier: #Snow

­